•   Prihlásiť / Vytvoriť účet
Daňové priznania za rok 2021

Daňové priznania za rok 2021 podávané na daňovom úrade do 31.03.2022 sme tento rok spustili rekordne skoro. Už od pondelka 03.01.2022 sú na portáli ipdf.sk dostupné všetky tlačivá potrebné pre podanie daňového priznania z príjmu fyzických osôb (zamestnanci, živnostníci) ako aj právnických osôb.

Spustenie formulárov bolo možné vďaka tomu, že Finančná správa SR dokázala spustiť elektronické formuláre a validačné XSD schémy ku začiatku podacieho obdobia - tak, ako by to malo byť každý rok. Je to veľmi potešiteľné a vytvára dojem, že sa niečo po každoročnej frustrácii zmenilo k lepšiemu. Dúfajme, že sa nejedná o tohtoročnú výnimku, nakoľko zásadných zmien vo formulároch bolo málo a týkali sa prevažne odstránenia polí (napr. kúpeľná starostlivosť, adresa príjemcu 2%), čo sú nenáročné zmeny.

Kompletný zoznam daňových tlačív a súvisiacich formulárov pre jednotlivé kategórie daňovníkov:

Elektronické podanie na portáli Finančnej správy je od roku 2019 už povinné pre takmer všetky daňové subjekty. Pre podanie daňového priznania je potrebné stiahnuť si XML súbor pomocou červeného tlačidla "eDane" a nahrať ho na portáli Finančnej správy SR (potrebujete prihlasovacie meno a heslo, alebo elektronický občiansky preukaz s čítačkou), alebo do aplikácie eDane, pokiaľ ju máte inštalovanú vo svojom počítači. Pre konkrétny postup pozrite Podanie daňového priznania pre eDane.

Najdôležitejšími zmenami v daňových priznaniach pre fyzické osoby za rok 2021 oproti roku 2020 bolo vypustenie možnosti znížiť nezdaniteľný základ dane z dôvodu kúpeľnej starostlivosti ako aj zjednodušenie polí pre príjemcu darovanej dane (2%, resp. 3%) - netreba už uvádzať právnu formu, ako ani adresu príjemcu. Významnou zmenou bolo taktiež zavedenie polí pre odpočet daňovej straty z dôvodu pandemickej situácie (FO typ B), ako aj zavedenie novej sadzby na daňový bonus na deti s rozdelením na vek 6, 15 a 25 rokov.

Pre priznanie typu B ako aj pre právnické osoby pribudla kategória "mikrodaňovníka" - tzn. daňovníka s príjmom do 49.790 Eur, ktorý si môže uplatniť zníženú sadzbu dane 15% namiesto základnej 19% sadzby. Táto kategória je však vo viacerých ohľadoch pomerne nejasná v zákone a prináša opäť množstvo výnimiek, čím vytvára priestor na "daňové optimizácie" a účtovné špekulácie. Drobné pozitívne zjednodušenie formulárov táto zmena spoľahlivo vyvážila :-/

Viaceré daňové tlačivá sme v priebehu roka vylepšili, niektoré aj na základe vašich pripomienok. Napríklad v DP pre daň z motorových vozidiel pribudla možnosť pozrieť si detail výpočtu a úpravu sadzby dane podľa veku vozidla - čo je mimoriadne obtiažny výpočet pri manuálnom spracovaní. Celkovo sa jednalo o desiatky drobných vylepšení, ktoré - veríme - zjednodušia vypĺňanie formulárov a zlepšia užívateľský zážitok.

Ďakujeme za všetky pripomienky a tipy a prajeme veľa úspechov v Novom roku 2022.
Team iPDF.sk